Genelec 8381A a referenciaszintű stúdiómonitor hangsugárzó

Genelec 8381A a referenciaszintű stúdiómonitor hangsugárzó

RSS   AUDMAX   2023-06-29 00:00   2023-06-27 20:00

 

 

A Genelec 8381A „SAM™ adaptív pontforrás fő monitorrendszer” a hang kivételes pontosságú, lefedettségű előállítását biztosítja a mély frekvenciák páratlan kezelésével, hatalmas teljesítményével és a nagy felbontású hangképalkotással.

 

 

Fennállásának 45. évfordulója alkalmából jelentette be a Genelec a 8381A Smart Active Monitoring (SAM™) rendszert, a finn gyártó lehallgatómonitorainak új, padlón álló „adaptív pontforrás” kialakítású csúcsmodelljét, ami a kivételes pontosságot és lefedettséget a mély frekvenciák páratlan kezelésével, hatalmas teljesítménytartalékkal és nagy felbontású hangképalkotással ötvözi.
A legigényesebb zenefelvételi, a hanganyag végső térbeli és dinamikai megszólalását kialakító „mastering”, valamint audiofil lehallgatásra tervezett 8381A egy magában álló teljes hangtartományú hangsugárzó, amely intelligensen alkalmazkodik bármely akusztikai környezethez. A hangmérnökök számára a 8381A pontos teljes sávú kevert hangokat állít elő, amelyek konzisztensen vihetőek át és szólaltathatóak meg más helyiségekben és lejátszórendszereken, miközben az audiofil hangzás rajongói a zenei előadás minden részletét és nüánszát úgy tapasztalhatják meg, ahogyan azt az alkotók hallatni akarják.
A „The Main Ones” termékcsalád tagjaként a 8381A rendszer egészen a basszusfrekvenciákig akusztikailag koaxiális, és olyan bevált technológiákra épül, amelyeket a Genelec szabadalmaztatott és a díjnyertes „The Ones” pontforrás monitorcsaládjához , valamint az azt kiegészítő W371A adaptív mélysugárzó rendszerhez fejlesztettek. Ez utóbbi hangsugárzók kombinációja ugyanis kiváló magában álló, teljes hangtartományú lehallgató monitorrendszert alkot.

 

 

A 8381A azonban tovább emeli a teljesítménymércét kontrollált irányítottságot és színezetlen hangátvitelt biztosítva a hallgatás tengelyében és azon kívül is ultraszéles, 20 Hz-től 35 kHz-ig terjedő frekvenciaátvitellel. A közel 6 kW erősítőteljesítménnyel és az elképesztő 126 dB maximális hangnyomással – ami a precíziós pontforrás-akusztikai kialakítással valaha elért legmagasabb érték – a 8381A a jelenleg kapható audió lehallgatómonitorok közül a legkifinomultabb jellemzőket és specifikációt kínálja.

 


A 8381A szívét egy szabadalmaztatott, magas hangnyomású Minimum Diffraction Coaxial (MDC), azaz minimális diffrakciójú koaxiális középtartományú/magassugárzó meghajtó adja, ami – a Genelec nagy teljesítményű digitális jelfeldolgozó motorjával kombinálva – rendkívüli tisztaságot, hangképalkotást és adaptálhatóságot biztosít. Ennek az MDC meghajtónak közös az akusztikai tengelye a 8381A középtartományú átviteli rendszereként köré elhelyezett négy 5 hüvelykes (127 mm-es) kiegészítő dómsugárzóval, és ez az egyedülálló elrendezés egy előre néző 15 hüvelykes (381 mm-es) mélysugárzóval kombinálva kiemelkedően stabil irányítottságot, kontrollt és koherenciát biztosít.
A mély frekvenciák reprodukálásának fokozására és kiterjesztésére a 8381A két nagy teljesítményű 15 hüvelykes (381 mm-es) mélysugárzója azt az LF (Low Frequency) adaptív technológiát alkalmazza, amit eredetileg a W371A-ban fejlesztettek ki, s amely – a szoba akusztikai hatásai ellenére – nagy felbontást és mély frekvenciák magas szintű kezelését kínálja. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a 8381A teljesítményét gondosan a helyiséghez lehessen igazítani, laposabb, egyenletesebb szobán belüli frekvenciaátvitelt kínálva a hallgatás helyén, a teljes hangtartományban koherens basszus hangképpel. Ez a lapos és semleges mélyfrekvenciás átvitel minimalizálja az akusztikus bevágásokat, és csökkenti a szoba falai, mennyezete, illetve padlója okozta káros visszaverődéseket és rezonanciákat.

 


A Genelec Smart Active Monitoring (SAM™) termékcsalád részeként a 8381A a Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) szoftverével konfigurálható, kalibrálható és vezérelhető teljes Genelec intelligens lehallgatórendszerekbe. A világ több ezer stúdiójának tapasztalatain alapulva a GLM minimalizálja a lehallgatóhelyiség hangzásra gyakorolt hatását, olyan kevert hanganyagok készítését teszi lehetővé, amelyek tökéletesen ültethetők át más rendszerekre, legyen szó sztereó, surround vagy nagy csatornaszámú térhatású formátumról. A GLM része az úttörő GRADE room report funkció is, ami teljes körű elemzést ad a helyiség és a lehallgatórendszer teljesítményéről, konkrét észrevételeket és tanácsokat ad az akusztikai problémákra vonatkozóan, segíti a felhasználókat és a stúdiótervezőket a helyiség akusztikai kezelésének finomhangolásában, a monitor hangsugárzók beállításában és a hallgatási pozíciók megválasztásában, valamint a basszus menedzsment optimalizálásában.

 


A Genelec finnországi Iisalmiban található központjában a fenntarthatóság és a környezeti felelősségvállalás legmagasabb követelményei szerint tervezett és gyártott 8381A a széles körű SonicAdvisor™ rendszerkalibrálási és szolgáltatási csomaggal együtt kerül forgalomba megünnepelve a Genelec fennállásának 45. évfordulóját, valamint a cég teljes elkötelezettségét ügyfelei és a fenntartható fejlődés iránt.
A Genelec ügyvezető igazgatója, Siamäk Naghian a sajtóközleményben úgy fogalmaz: „A magas minőségű, magában álló, teljes hangtartományú lehallgatórendszerek iránti igény világosan kiderült a The Ones és a W371A kombinációjának kivételes fogadtatásából. Az is nyilvánvaló volt, hogy az ügyfelek olyan magában álló rendszerre vágynak, ami még nagyobb teljesítménytartalékot és a mély frekvenciák megnövelt kiterjesztést biztosítja. Bár továbbra is széles választékban kínálunk falba építhető fő lehallgatómonitorokat, biztosak vagyunk benne, hogy a 8381A-hoz hasonló, padlón álló adaptív rendszer rugalmassága és mobilitása tökéletes megoldást nyújt minden igényes felhasználónak, aki valóban új hangzásbeli referenciát keres.”


A Genelec 8381A valamikor az idei utolsó negyedévtől lesz kapható, s bár árát hivatalosan még nem közölték, de a híresztelések szerint 22 millió Ft körüli összeget kell majd fizetni egy párért, a hozzá tartozó négy RAM81 erősítőmodulért, a mérőmikrofont és hálózati adaptert tartalmazó GLM készletért plusz szoftverért, valamint a kapcsolódó Genelec SonicAdvisor™ gyártói támogatásért, melynek része a helyszíni konzultáció is.


A Genelec 8381A főbb jellemzői:

Kulcstechnológiák:
Point Source Continued Directivity (PCD) – azaz pontforrás folytonos irányítottság. A 8381A-n bemutatkozva azonos helyről és tökéletes időzítéssel sugározza a fontos frekvenciákat, ami pontos hangképet és természetes hangtér-reprezentációt eredményez, valamint lehetővé teszi a legalacsonyabb frekvenciák forráshelynek megfelelő reprodukálását.
Minimum Diffraction Coaxial (MDC) – azaz minimális diffrakciójú koaxiális. Meghajtótechnológia, amely a közép- és nagyfrekvenciákat egyetlen pontforrásból szolgáltatja a rendkívül pontos hangképek érdekében.
Quad Midrange System (QMS) – azaz négyes középtartományú rendszer. Akusztikusan koaxiális hangszóró (elrendezési) megoldás, ami az MDC meghajtó kimenőszintjét támogatja, és alacsonyabb frekvenciákon is megtartja az irányítottságot lehetővé téve a pontforrásként való működést a mélysugárzó-tartományig.
Double Low-Woofer (DLW) – azaz dupla mélysugárzó rendszer visszalökés-kompenzált adaptív mélysugárzó megoldás, ami a PCD-vel kombinálva lehetővé teszi a 8381A a helyiség kívánt pozíciójába való szabad elhelyezését – a teljesítmény és a hangkép részleteinek kompromisszuma nélkül.
Smart Active Monitoring (SAM™) – A SAM technológia lehetővé teszi a lehallgatómonitorok és mélynyomók hálózatba kapcsolását a digitális jelfeldolgozást alkalmazó automatikus rendszerkalibráláshoz és a helyiséghez való adaptáláshoz.

Műszaki jellemzők:

Meghajtó hangszórók:

Méret, tömeg:

Csatlakozók:

További részleteket lásd a Genelec 8381A brosúrában.

Eredeti cikk: https://www.hazi-mozi.hu/genelec-8381a-a-referenciaszintu-studiomonitor-hangsugarzo/

dr. Matuska József
Házi-mozi portál
(hazi-mozi.hu)

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020