A Bluesbreaker sztori

A Bluesbreaker sztori

RSS   AUDMAX   2017-05-24 13:35

 

 

Az egyik legmeghatározóbb Marshall erősítő, az 1962 ’Bluesbreaker’ történetéről.

A Marshall 1962 típusszámú, a köznyelvben Bluesbreaker-ként elhíresült erősítő a valaha létezett egyik legismertebb csöves gitárkombó. Az erősítő 1965 februárjában került először a hangszerüzletek polcaira, innentől számolhatjuk a történelmét, hiszen nimbusza innen töretlen. Elektronikai és kozmetikai specifikációi megegyeznek az időszak JTM45-öseivel, azaz arany panel, block logó és fehér hangfalszövet, valamint 2db Alnico 15 hangszóró.

 

 

Ez a mai szemmel idegen kinézet 1965 augusztusáig volt forgalomban, mikor is elkészült az új ’Series 2’ amp, a mára ikonikus 1962 kinézettel. Azaz a hajszálcsíkos hangfalszövet, a kézírásos logó és a bőr fül itt került a kombóra.

Hamar megkapta a ’Bluesbreaker’ becenevet, amint Eric Clapton el kezdte használni a Jim Marshall Hanwell-ben található üzletében beszerzett erősítőt a ’John Mayall & The Bluesbreakers’ zenekarban.

Clapton az elsők között vitézkedett a színpadon a Les Paul – Marshall fej-láda ikonikus párossal. Bár a The Juniors tenekarral a turnéjuk végén ott kényszerült hagyni a JTM45-öt Görögországban és legatyásodva visszatérni Angliába.

 

 

Költséghatékony megoldásként Eric egy 2 x 12” kombót hozott el részletre Hanwellből, és a többi már történelem, hiszen a ’Series 2’ erősítő ettől kezdve minden híres Bluesbeaker dalban megtalálható. A fej-láda kombinációnál magasabb hangkarakter miatt felvételkor a mikrofont távolabb helyezte el az erősítőtől, s így érte el az autentikus színpadi hangzást.

Habár a Marshall 100 wattos full stackjei 1966-os megjelenésükkel beárnyékolták a ’Bluesbreaker’ sikerét, az akkori változtatások megmutatkoznak a Marshall hangzásában. A csöveket KT66-ról EL34-re cserélték, a hangszórókat Alnico T652-ről Celestion G12 kerámia mágneses verzióira, és az erősítő ikonikus magasságokba került.

A Bluesbreaker azóta számos újra kiadást élt meg, de kinézete és jellegzetes átütő hangja nem változott az évek során. Most két formában érhető el. Egyik a Vintage Re-issue sorozat 1962 modellje, a másik a Handwired sorozat kézzel huzalozott darabja.

Olyan művészek használják napjainkban, mint Dean Richardson (Frank Carter & The Rattlesnakes), Andrew White (Kaiser Chiefs), Mark Trotter (Lonely The Brave), Sam McTrusty (Twin Atlantic), Gajdacsi Gábor (Kelemen Kabátban) és mások.

 

 

Néhány szó a felhasználóktól:
“A Bluesbreaker minden, amit valaha akarhat az ember egy erősítőtől, egy modern klasszikus. Vegyél egyet, kapcsold be és szólj jobban, mint valaha.” – Dean Richardson (Frank Carter & The Rattlesnakes)

“Mi kellhet még? Egy igazi erősítő legenda!” – Mark Trotter (Lonely The Brave)

“A tökéletes gitárhang keresése véget ért.” – Sam McTrusty (Twin Atlantic)

 

Hajdu Zoltán
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020