A Plexi sztori

A Plexi sztori

RSS   AUDMAX   2017-06-24 13:54   2017-06-25 14:00

 

 

Visszatekintés a rocktörténelem egyik legikonikusabb erősítőjére. A Marshall 1959SLP „Plexi”

 

 

A Marshall több mint 50 éves történelmében kevés erősítő került olyan magas szintre a legendák közt, mint a Plexi erősítők. Népszerűsége kiállta az idők próbáját, ezért gyártja mai napig is a Marshall, valamint másolják sokan.

 

 

A történet 1966-ban kezdődik a JTM50 megszületésével. Ez az első olyan erősítő, ami EL34 csövekkel került megépítésre, a korábban a Marshallnál előszeretettel használt KT66-os uborkásüvegek helyett. Jim Marshall, akinek az egész legendáriumot köszönhetjük, kapott egy megkeresést a The Who-t alapító Pete Townshend-től, egy nagyobb és hangosabb erősítőre. Ennek a kérésnek tett eleget Jim és csapata. A prototípus négy darab KT66-ot tartalmazott, két 50W teljesítményű kimenő trafóval. Azért két ötvenessel, mert 100W teljesítményű trafó akkoriban egyszerűen nem volt hozzáférhető. Ekkor vált egyértelműen észrevehetővé, hogy az újonnan épült erősítő hangbéli tulajdonságai, spektruma egészen más volt, mint a korábban építetteké. Ez a különbség még nyilvánvalóbbá vált, amikor elkezdtek százas kimenő trafókat beépíteni az első legyártott modellekbe 1965 végén. Majd 67-ben a KT66-okat EL34-ekre cserélték, ami a mai napra a morgós és harapós Marshall sound szinonímája.

Kivitele és esztétikai tulajdonságai vitathatatlanul az első meghatározó jelei a Plexinek. Nevét is a fényes plexi előlapról kapta, amit 1965 és 1969 között a gyártó általában használt az erősítőihez. Bár több erősítőre ráakasztották az idők során a „Plexi” megnevezést, a 100 watt Super Lead modell (1959 típusszámmal) a legelterjedtebb mind közül.

 

 

A százas fejek népszerűsége folyamatosan nőtt a késői hatvanas évektől. Két egyszerű okból, először pusztán a hangerő miatt, hiszen a ma ismert PA rendszereket meg sem közelítették a korabeliek, így a gitárosoknak nyers erővel kellett megoldaniuk a hallhatóságukat. Másodsorban a 68-as specifikációjú erősítőket (EL34-ek, dual rectifier és100-as trafó) sokak közt olyan nevek használták, mint Jimi Hendrix, Eddie Van Halen, a Cream és természetesen a The Who. Ez a fajta látványos megjelenés hatalmas keresletet teremtett az erősítők számára, hangja gyorsan ikonná vált, így a legendás „Plexi” hang évtizedek óta szinonimája a rockzenének.

A dicsőséges évek után a „Plexi” újrateremtődött, gyakorlatban az eredeti formájában a Marshall Vintage Re-issue és Handwired sorozataiban. Minden részletében az eredeti hangot és kinézetet teremtették újra, annyi módosítással, hogy a 1959SLP modellekbe került egy kapcsolható soros effekt loop.

További infó a 1959SLP-ről:
https://marshallamps.com/products/amplifiers/vintage-re-issues/1959slp/

További infó a 1959HW-ről:
https://marshallamps.com/products/amplifiers/handwired-series/1959hw/

 

Hajdu Zoli

Forrás: marshallamps.com

#LIVEFORMUSIC

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020