A színesebb jövőért!-Tascam Portacapture X8

A színesebb jövőért!-Tascam Portacapture X8

RSS   AUDMAX   2022-01-18 10:47   2022-01-18 10:55

 

 

Akár sportkocsit, konyhai robotgépet vagy hangtechnikai rögzítőt nézünk, egy új termék fejlesztése és piacra dobása akkor nyer értelmet, ha a már létező eszközök mellett képes kielégítetlen igényeknek is megfelelni. A Tascam Portacapture X8 esetében ennek a kérdésnek a megfogalmazásával se töltsünk el időt mert márkán belül egyértelmű újdonságokat hordoz, a konkurensek elé pedig egy igencsak versenyképes kihívót állít.

 


Első ránézésre kapásból feltűnik, hogy ennek a rögzítőnek már több bemenete van, mint felmenőinek és ez egy remek hír mert világosan látszik, hogy a márka ebben a szegmensben merre szeretne tovább haladni. Eszközpalettájuk bővítését, ahogy látjuk a felhasználói igények szerint tervezik a Tascam-nál. Több bemenet egy továbbra is kompakt, kényelmes köntösbe csomagolva, pipa. Másik érdekességként kapásból feltűnik, hogy a hordozható rögzítőknél is elindult a „kinek van nagyobb képernyője” című verseny. Évekkel ezelőtt a mobiltelefonoknál találkoztunk ugyan ezzel a hullámmal mikor a sokgombos készülékekről hirtelen mindenki elkezdett átállni az érintőkijelzőkre. A telefonok hibáiból remekül tanulva a képernyő széleinél kiemelkedő peremmel rendelkezik a Portacapture X8 a sérülések elkerülése végett, színes kijelző lévén pedig már a menüben bolyongás is sokkal interaktívabb és szebb lett, mint valaha.

 


Komolyabban szemügyre véve a beállításokat, hatféle applikációval találkozunk, amik különböző felvételi módokat tesznek könnyebbé számunkra. Név szerint a Voice az interjúkhoz, meetingekhez és diktafon használathoz praktikus, a Podcast értelem szerűen podcast célokra hasznos akár négy mikrofonos felvételekhez is, a Music a hangszeres és énekfelvételekhez ideális választás, a Field pedig környezeti hangok megörökítését teszi egyszerűbbé akár a természetben akár a város utcáin. Az utóbbi években egyre felkapottabb felvételi mód, az ASMR is helyet kapott az appok között, amellyel a suttogó és rendkívül közeli hangokra érzékeny beállítást kapunk. Természetesen rendelkezésünkre bocsát a gyártó egy Manual verziót is, ami a többsávos rögzítésekhez ajánlott fő applikációnk lesz, így a hat verzióból biztosan megtaláljuk a megfelelőt aktuális projektünkhöz.

 


Ha már a soksávos felvételeknél tartunk érdemes végig szaladnunk a csatornákon. Az X8 név a nyolc csatornát hivatott képviselni. Ebből kettőt a Portacapture saját A-B és X-Y sztereókép között váltható, beépített mikrofonpárjából kapunk, további négyet saját külső mikrofonjainkhoz használható XLR/6.3 Jack kombinált bejáratokkal érhetünk el, végül az összes eddigi sávból is születik egy kevert sztereó jel, amivel megszületik a hetedik és nyolcadik csatornánk is. Felvételi sávjaink sorrendjét ettől függetlenül szabadon változtathatjuk, hozzájuk pedig zajzárat, szűrőket, kompresszort, limitert, EQ-t és visszhang effektet is bekapcsolhatunk igény szerint, akár egy keverőpulton. Felvételnél még egy fontos előnnyel fogunk találkozni, mégpedig a 32-bit float felbontással. Ezzel ugyanis a rögzített hanghullámok későbbi munkálatok során változtatott hangerővel sem fognak torzulásokat tartalmazni, amik az alacsonyabb felbontásoknál előfordulhatnak.

 


A Portacapture X8 továbbá alkalmas még USB interfészként is működni, vagyis használhatjuk hangkártyaként is laptopunkhoz, számítógépünkhöz. Hat bejáratát és sztereó mixét streamelni is tudjuk USB kapcsolaton keresztül, így podcast és broadcast célokra szintén hibátlan eszköz. Annak, aki távvezérelve szeretné használni a rögzítőt már csak egy apró adaptert kell megvennie, és használhatja Bluetooth kapcsolaton keresztül telefonjáról a távolabb elhelyezett készüléket. Látványos újításként pedig már ugyan azt a színes képet fogjuk mobilunkon látni, mint amit az X8 képernyőjén, így a kezelése is egyértelmű marad. Sokrétű felhasználásába beletartozik a hátlapon található állvány adapter, amivel rögzíthetjük a Portacapture-t kameránkhoz is, ráadásul videós felhasználóknak további segítséget jelent a vonalszintű ki- és bejárat, amivel monitorozni tudják kamerájuk audio sávjait, illetve küldeni is lehet ugyan így hangot a kamera felé. Felvételeink rögzítéséhez Micro SD kártyát használhatunk egészen 512GB méretig, szükséges tápellátását pedig USB-n keresztül külső eszközzel, ceruzaelemmel vagy külön megvásárolható hálózati tápjával tudjuk megoldani. Véletlen áramkimaradásra mentőövként olyan beállítást is választhatunk, ami ilyen esetben elemről folytatja az üzemelést, megszakítás és újraindítás nélkül. Ismeretlen hálózati körülmények között nem árt, ha van egy ilyen B-tervünk is bekészítve.


Íme tehát bemutatkozott az új Portacapture X8, mely első ránézésre is rendkívül sokat sejtet magáról, és minél több időt tölt el vele az ember, annál jobban megszereti modern külsejét és meggyőző kényelmét.


Zagyva Tamás
Audmax kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020