Amit megérdemel minden podcast - Tascam Mixcast 4 podcast állomás

Amit megérdemel minden podcast - Tascam Mixcast 4 podcast állomás

RSS   AUDMAX   2021-11-09 20:22

 

 

Mostanra szinte mindenki tudja mit is jelent a podcast fogalma. Van szélessávú internetünk, laptopunk és elérhető áron kapható mindenféle hangtechnikai eszköz, amivel például egy érdekes beszélgetést közvetíthetünk online közönségünknek. Lényegében a résztvevők száma és a szükséges funkciók határozzák meg mit is választunk eszközparkunkba. A Tascam is lépett ezen a téren egy nagyot és megalkotta legújabb és legnagyobb podcast állomását, a Mixcast 4-et.

 


    Az eszköz okosan egy kis keverőpult köntösébe lett bújtatva, így a legtöbben gyorsan ki fognak igazodni rajta. Helyet kaptak rajta tolópotméterek, sávonként Solo és Mute gombok, illetve egy színes érintőkijelző is. Menüje és funkciói egyszerűen kezelhetőek, még a hangtechnikától idegenkedők is gyorsan meg fogják tanulni a használatát. Az eszköz hátsó panelét nézve viszont azonnal eszünkbe juthat egy asztali hangkártya. Négy XLR/6.3mm Jack kombinált bejárat mikrofonjainkhoz, 6.3mm és 3.5mm Jack bejáratok külső eszközünk, például telefonunk csatlakoztatásához, vonali- és monitorkijáratok, illetve négy független fejhallgató kijárat a teljes kontroll jegyében. USB-C csatlakozója is a nagy sebességű adatátvitelt hivatott biztosítani laptopunkkal, így hát nem véletlen a párhuzam.

 

 

Funkcióit tekintve egy 14 be- és 2 kimenettel rendelkező USB interfésszel van dolgunk, csak mintha a megrendelőlapon az összes kérhető extra is szépen ki lett volna pipálva, annyi pluszt kapunk hozzá. Négy résztvevőig képes kiszolgálni a pult egy komplett podcast adást. Ehhez van négy mikrofonnak bemenetünk, illetve négy független fejhallgató kimenetünk, mindegyik saját potméterekkel. A műsorvezető számára adott egy bónusz, mégpedig az elején található 3.5mm Jack csatlakozó, amivel az egyes XLR bejáratot válthatjuk ki egy mikrofonos headset használatával. Mindent a kényelem jegyében! Természetesen további hangforrások fogadására is felkészítették az eszközt. USB-n nem csak küldeni, de fogadni is tudunk hangot laptopunkról, bemeneteknél pedig már említettem a 3.5mm Jack csatlakozót, amin például telefonunkról hívás formájában csatlakozhat be külső résztvevő műsorunkba. Vezeték nélküli zenebejátszáshoz használhatunk Bluetooth-t is, ráadásként pedig helyet kapott nyolc programozható gyorsgomb egyedi effektek egész hadához. Érdekességük, hogy színük és nevük is változtatható, a szinte végtelen lehetőséget pedig nyolc memóriabankja rejti, így a gyári nyolc effekttel együtt összesen 72, akár a pulton rögzített hangot tárolhatunk el benne. Mert ugyebár a felvételi lehetőség is adott; SD kártyára tudunk rögzíteni egyetlen gombnyomással, egyszerre akár 12 sávot és ezekből egy sztereó mixet is. A kijelző fölött továbbá találunk egy Mark gombot is, mely a felvételben tud jelöléseket létrehozni. Hasznosak lehetnek későbbi editálás során, ha például fejezetekre tagolnánk egy hosszú adást. Podcast állomás lévén elhagyhatatlan még a Talkback gomb, melynek lenyomásával instruálhatja a műsor vezetője a többi résztvevőt anélkül, hogy hangja adásba kerülne.

 


    Így is szép kerek lenne a történet, hiszen van a mikrofonok előtt egy műsorvezető és további beszélgető partnerek, mindenkinek tökéletes a hangja, a Mix Minus funkció miatt a telefonhívásból becsatlakozott résztvevő sem hallja vissza saját hangját, az effektek is játszi könnyedséggel kezelhetőek és a felvétel is elindult. Ezen felül viszont van egy elég jó segítségünk ahhoz, hogy akár élő felvételt is sávonként nyomon követhessünk munka közben, illetve néhány egyszerűbb editálást is eszközölhetünk vele. Ez pedig a gyártó által kifejezetten a Mixcast 4-hez fejlesztett Tascam Podcast Editor szoftver. Laptopra, táblagépre vagy telefonra is fel lehet telepíteni és mindenki elboldogul vele anélkül, hogy bármelyik DAW szoftver kezeléséhez értenie kellene. Felvételeink vizuális nyomon követésén felül pedig Mixcast 4 eszközünk beállítása és sávjaink editálása is elvégezhető benne. Ennél egyszerűbb és gyorsabb módja még nem volt podcast készítésnek!


A fentiek tükrében bátran állítom, már csak egy érdekes beszédtéma és egy jó társaság kell ahhoz, hogy lenyomhassuk a felvétel gombot.

Zagyva Tamás
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020