Audio-Technica mikrofonokkal ukrán kincsek nyomában

Audio-Technica mikrofonokkal ukrán kincsek nyomában

RSS   AUDMAX   2022-11-30 00:00   2022-11-28 13:39

 

 

Napra zenekar, Both Miklós Folkside, Palimo Story, inspirációszerző utak, gyűjtőutak Ázsiában, Ukrajnában, Polyphony Project, hogy csak néhányat említsek a sok izgalmas, egyedülálló vállalkozásból, amelynek megálmodója, alkotója Both Miklós. Mint a Polyphony Project alapítója és vezetője nemrég vehette át az Európai Parlament Európai Polgár díját, melyhez az Audmax Kft. is szeretettel és tisztelettel gratulál!

 


Nehéz lenne felidézni, hogyan is kezdődött pontosan a kapcsolat Miklóssal, sok közös történetünk van, annyi bizonyos, hogy gitárosként került hozzánk, majd jöttek sorra érdekes, nem mindennapi tervei, munkái. Népzenei kötődése és a feltérképezés, feltárás iránti vágya az elmúlt időkben új utakra vitte. Figyelemmel kísérjük munkásságát, eszközeinkkel vagy az adott munkafolyamathoz szükséges hangtechnikai eszközök kiválasztásával, illetve szakmai tudásunkkal, tapasztalatunkkal igyekszünk segítségére lenni, és őszintén örülünk sikereinek. Különös színfoltja ismeretségi körünknek.  
A gyűjtőutak során Audio-Technika 4047 mikrofonokat használtak, az egész adatbázis teljes hangállománya ezekkel a mikrofonokkal lett rögzítve. A hangkeverések pedig Genelec stúdiómonitorokkal zajlottak.

 

 
(Fotó: Both Miklós)


A nyolcéves gyűjtőmunka több ezer régi ukrán dallamot, évszázados múltra visszatekintő hagyományt mentett meg az elfeledéstől és tett láthatóvá.  Eközben létrejött egy népzenekutatókból, technikai szakemberekből álló közösség is, amely újabb folyamatokat indított el a fiatal ukrán népzenészek, népzenekutatók körében. A Polyphony Project nevű online adatbázis, amit létrehoztak, páratlan. Kiváló minőségű, a legmodernebb technikával rögzített felvételek tára, ahol ezek a többszólamú, sávonként rögzített énekek szólamonként hallgathatók, tanulhatók. A sávok tetszés szerint ki- és bekapcsolhatóak, bármikor beléphetünk egy-egy énekes helyébe. A dalok leírással kiegészítve, különböző szempontok szerint rendezve találhatóak az oldalon, illetve különböző szűrők segítségével is kereshetünk közöttük - műfaj, helyszín, téma, tájegység stb. Magyar, ukrán vagy angol nyelven szemezgethetünk, több ukrán népdalhoz magyar fordítást is találunk. Mindenképpen érdekes körülnézni kicsit az oldalon:

https://www.polyphonyproject.com/hu


A YouTube-on is elérhető felvételek a magas színvonalú kép- és hangminőségnek köszönhetően nagy látogatottságúak, sok ukrán fiatalt megérintenek, akiket igyekeznek különböző játékos felhívásokkal megszólítani.
Miklós elmondása szerint Ukrajnában most történnek azok a folyamatok, amelyek nálunk Kodály, Bartók idejében. Ők most keresik múltjukat, gyökereiket, azt az ősi hagyományt, amelyet elfojtott a birodalmi szovjet kultúra, a szovjet dalok. Itt most halnak ki a népi kultúra utolsó képviselői. Az a generáció, akik még gyerekként benne éltek ebben a hagyományban, akik életének szerves része volt az éneklés. He zenére vágytak, csinálták, énekeltek. Ezekbe fútták bele különböző érzéseiket; kiénekelték magukból. Nagy segítség ez a léleknek, kár, hogy egyre inkább elhagyjuk. Ezek az idős emberek őrzik még azt a sok bölcsességet, tapasztalatot, tudást, ami generációról generációra szállt. Vajmi kevés adat állt rendelkezésre erről az elzárt, különleges világról, amelyik gyakorlatilag itt van a közvetlen szomszédban.

 


(Fotó: Both Miklós)


A Polyphony Project nem csupán dalokat, táncokat, régi népszokásokat - jóslásokat, kántálásokat, gyógyításokat stb. – összegyűjtött adatbázis. Jóval több annál. Egyéni élettörténetek, közösségi történetek, kapcsolódások, egy zárt, érintetlen világ képei. A YouTube-csatornán elérhető videók, melyeken éneklés előtt még beszélgetnek vagy üzennek a „nénik”, kedvesek, megindítóak, olykor megmosolyogtatóak. Mondanivalójuk végén pedig mesterien, a világ legtermészetesebb módján zendítenek rá többszólamú énekeikre. Árad belőlük az ösztönös tudás, az ősi erő.

 


 

Az Ördögkatlan Fesztiválon Both Miklós ukrán udvarán Nagyharsányban több ízben énekeltek már ukrán asszonyok.  Ez a felvétel a csernyihivi területen élő énekes asszonyok magyarországi útja előtt készült. Üzentek a magyar népnek. A jelen helyzetben még inkább szívszórító.

 


 

Hogyan is történt az első gyűjtőút helyszíneinek kiválasztása? Mindössze egy „tanács” mentén: a Google Térképen amelyik település ágas-bogas, oda kell menni, mert az régi, ott még énekelnek. A felvételeken éneklő idős asszonyok átélték a második világháború borzalmait, az éhínség éveit. A férfiak nagy részét betegségek vagy az alkohol pusztította el. Meghatóak és megdöbbentőek Miklós történetei ezekről a gyűjtőutakról, amelyeket különböző előadásokon, interjúk során hallhatunk, olvashatunk.

 


(Fotó: Both Miklós)


Valóban az utolsó előtti pillanatot sikerült megragadnia Both Miklósnak, egy eltűnni látszó világ képeit. Bartókkal állítják párhuzamba. Méltán. Bartók is a népek zenéjét gyűjtötte, amibe nemcsak a magyar népzene tartozik; nagyobb rendszerben gondolkodott, „csak tiszta forrásból”.


Ide kívánkozik Bartók vezéreszméje:
"Az én igazi vezéreszmém..., amelynek mióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok; a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem - amennyire erőmből telik - szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás."
(Bartók)

 

 

Korábbi cikkünk ebben a témában: Klikk ide!


Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020