Emeljük a (jel)szintet! - Tascam DR-10L Pro

Emeljük a (jel)szintet! - Tascam DR-10L Pro

RSS   AUDMAX   2024-02-08 00:00   2024-02-07 12:14

 

 

2017 elején a Tascam bemutatta mobilrögzítőinek új irányát képviselő DR-10L készülékét. Zsebadónyi mérete mellett nagy előnye, hogy magas minőségben lehet vele rögzíteni és mikrofonjának jelét még az előtt tudjuk rögzíteni vele, hogy azt vezeték nélküli adó-vevő párral eljuttatnánk a távolabb lévő keverőbe és az ott lévő rögzítő berendezéshez. Ez a típus mind a mai napig kapható az üzletekben, de a márka elérkezettnek látta a pillanatot ahhoz, hogy az új típust bemutassa a világnak. Így érkezett el hozzánk 2023 nyarára a DR-10L Pro.

 


    Szó sincs róla, hogy az évek óta piacon lévő típus elavult lenne, viszont vannak olyan technikai újítások, amiket fizikailag már csak egy új generációba tudnak beleépíteni. Aki munkája vagy hobbija során tudja mellőzni ezeket az újdonságokat, az még mindig jól jár a DR-10L rögzítővel, hiszen a felvételeket hallgatva minősége továbbra is meggyőző. Azonban van néhány extrája a Pro-nak, amin érdemes elgondolkodni, ha mobilrögzítő vásárlása előtt állunk, vagy szívesen emelnénk a szintet előző rögzítőnk lecserélésével.

 


     A mobilrögzítők világában az egyik verseny egyértelműen a minél kisebb és kompaktabb eszköz előállításának irányába megy, míg a másik a magasabb minőség és felbontás felé. A Tascam ismét tudott mindkét irányban változtatni, és a DR-10L Pro még kisebb lett elődjéhez képest. Minden fizikai dimenziójában lefaragtak belőle néhány millimétert és grammot, de ügyeltek arra, hogy a kezelhetősége ne változzon. Gombjainak kényelmes kezelése megmaradt, OLED kijelzőjének köszönhetően pedig szabadtéren, nappali fényviszonyok között is jól látható lett a menüje. Első használatkor az is fel fog tűnni, hogy már nem egy, hanem kettő AAA elemre van szüksége a működéshez, ennek viszont oka és előnye is van. Legfontosabb újításként a 32bit lebegőpontos (float) rögzítési mód indokolja a megnövekedett tápigényt. Ezzel a funkcióval már találkozhattunk a Portacapture X6 és X8 készülékekben, mellyel még szélesebb dinamikatartományt érünk el, és utómunkák során is egyszerűbb lesz a felvételek szerkesztése, hiszen már a suttogástól egészen az üvöltésig torzításmentesen lesz megörökítve minden egyes hang anélkül, hogy közben egyszer is a gain szintet kellene állítgatnunk. Ezt kettő, külön jelszintre beállított AD konverter egyszerre történő működtetésével éri el az eszköz, így válik hallhatóvá minden halk nesz és marad torzításmentes egy kiáltás vagy puskalövés. A megduplázott akkumulátorigény előnye pedig, hogy felvételi módtól függően akár 24 órán keresztül is tud rögzíteni a DR-10L Pro.

 


    Mivel az esetek többségében ezeket a mobilrögzítőket szabadtéren, külső helyszíneken, mozgás közben használják, a monitorozhatóság egy technikai állás hiányában olyan faktor, ami meg tudja nehezíteni a hangmérnök munkáját. A DR-10L Pro viszont rendelkezik fejhallgató kimenettel, így a felvételt és a beállításokat azonnal ellenőrizni és finomítani tudjuk anélkül, hogy egy tesztanyagot ki kellene mentenünk számítógépre erre a célra. Ilyen mobil körülmények között a telefonos applikációval történő vezérlés is nagyban hozzá tud járulni a kényelmes munkavégzéshez. A Tascam erre a célra létrehozott egy AK-BT1 névre hallgató Bluetooth adaptert, melyet külön tudunk megvásárolni. Ennek segítségével kapcsolódhatunk rá telefonunkkal egyszerre akár 5 DR-10L Pro rögzítőnkre. További előnye ennek a kiegészítőnek, hogy vezeték nélküli timecode szinkront is képes fogadni az eszköz támogatott Atomos eszközökhöz csatlakozva, például egy többkamerás felvétel készítésekor.


    A Tascam DR-10L Pro mobil rögzítő így amellett, hogy szinte észrevehetetlenül kicsi és könnyű, már 32bit float minőségben is tud rögzíteni, megnövelt felvételi ideje, távvezérelhetősége és könnyű monitorozhatósága miatt pedig még kényelmesebben tudjuk használni, mint elődjét. Utómunkázáshoz a csomag részeként kapunk egy iZotope RX Elements szoftvercsomagot is, amivel tovább finomíthatjuk felvételeink részleteit. Ezeket a plusz funkciókat végigböngészve már nem is kérdés a legújabb Tascam DR rögzítő létjogosultsága!


Zagyva Tamás
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020