Korg NTS-1 digital kit: nem a méret a lényeg

Korg NTS-1 digital kit: nem a méret a lényeg

RSS   AUDMAX   2020-08-24 19:05

 

 

A cikk címén lehetne vitázni, ugyanis erről igencsak megoszlanak a vélemények (leginkább a hölgyek közt), ez az eszköz viszont biztosan ráerősít erre az közhelyre, mivel elfér az ember tenyerében, közben meg olyat szól, hogy besírsz.

 

 

Oké, de mi is ez a kütyü? Egy monofón szintetizátor és multieffekt fillérekért.
Az ára 47k körül mozog, ami ránézésre nem meglepő, viszont ha megvizsgáljuk, hogy mit kapunk ezért az összegért akkor könnyen előfordulhat, hogy dobunk egy hátast. Esetemben legalábbis ez történt.

 


Nem voltak nagy elvárásaim, de az összeszerelése után meglepődtem, mert az hagyján, hogy igazán dög hang jött ki belőle, de amint elkezdtem csavargatni észrevettem, hogy még ráadásként tök jól paraméterezhető.

Az effekt részhez érve volt az igazán nagy meglepetés, ugyanis a modulációk, a delay, de főleg a reverb hangja elképesztő minőségben szólaltak meg, ami egy magamfajta effekt-sznobnak igazán jó élmény, főleg azért, mert audiobemenettel is rendelkezik, így bármilyen hangot beleküldhetünk, és használhatjuk, mint csak effektprocesszor.
Elkezdtem utánaolvasni, aztán mindent megértettem: az NTS-1 a KORG Prologue engine-jét kapta (ami egy négyszázezer forintos szinti).

 

 

PARAMÉTEREZHETŐSÉG:
Nem szeretem azokat a kütyüket, amiknek kicsi a kezelőfelülete és shifteket, meg billenytűkombókat kell lenyomni ahhoz , hogy egy láthatatlan menüben lépkedj, viszont ez a kis KORG egyáltalán nincs túlbonyolítva, egy perc alatt bárki számára megfejthető, aki használt már szintetizátort. A leglényegesebb paramétereket tudjuk csak álítani, nem lehet benne elveszni, azt is mondhatnám, hogy szög egyszerű a kezelése.

 

 

ÖSSZESZERELÉS:
Igen, össze kell szerelni. Ezt a részét nem nagyon értem,  pontosabban azt, hogy kit szeretett volna ezzel megcélozni  a gyártó, ugyanis a szintetizáror építéstől ez igen messze van, mivel 2 nyáklapot meg egy szalagkontrollert kell összeilleszteni, tehát egy  kétperces művelet az egész, 100% ikeás életérzéssel. Szerencsére kis csavarhúzót is csomagoltak mellé. :)

SZÁRAZSÁGOK:
Nézzük mit tud, miből is áll ez az eszköz: Egy monofón digtális oszcillátor, egy multimode filter, envelope, három LFO, és 3 szereó effekt.

Az oszcillátor az alap (fűrész, háromszög, négyszög) hullámformákon kívül tudja a VPM-et (variable phase modulation) ezen kívül egyedi hullámformákat is fel tudunk tölteni.

Mikro USB hajtja, midi ki-és bemenettel, valamint sync in/outtal  rendelkezik, és van beépített arpeggiatore.

A filtere LP, BP, HP (mindegyik 2/4 pole) és open módban használható

EFFEKTEK:
A 3 effekt egyszerre használható:
REVERB: hall, plate, space, riser, submarine módok közül választhatunk
DELAY: stereo, mono, ping-pong, highpass, tape
MODULÁCIÓS EFFEKTEK: chorus, ensemble, phaser, flanger
Mindegyik kiválasztott tipushoz 2- 2 paraméter tartozik.

 

 

KIKNEK AJÁNLOM:

- kezdő arcoknak, akik ki szeretnének lépni a szoftverszintik világából, de mondjuk anyagi okok miatt ezt nem tehették meg (kiváló első szintetizátor)

Volca tulajdonosoknak
azoknak, akiket nem érdekelnek a szintik, de szeretnének egy olcsó jóminőségű multieffektet hangszerhez, énekhez, vagy bármihez (is)
pro arcoknak, akik hajlandóak elfogadni, hogy ez nem játék :)

Összességében tehát ő a kis kütyü nagy hanngal, könnyen és jól paraméterezhetően, kevés pénzért. Egyedül a dobozba csomagolt autóstérképnek álcázott használati utasítás verte ki nálam a biztosítékot, mert azt több ideig tartott összehajtani, mint magát az eszközt összeszerelni.

 

Hajdu Zoli

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020