Kütyükábel

Kütyükábel

RSS   AUDMAX   2016-01-17 19:10

 

 

Ha igaz lenne a mondás, a nagy mindig jobb, ügyet sem vetnénk a telefon, MP3 lejátszó és egyéb kütyügyártók miniatürizálási mániájára. De nem tehetjük! A mini jack visszavonhatatlanul beszivárgott az életünkbe…

 

 

A nyolcvanas évek végén még egy műanyag hathármas jack dugóért is közelharcot kellett vívni a közeli Keravill-ban, csak ámulva néztük a kiválasztottak XLR (akkor még kenonnak mondtuk) csatlakozóit. Tuchel, amit mai szemmel nyugodtan hívhatunk a német elektronikai ipar zsákutcájának, viszont volt dögivel. Minden buli forrasztással kezdődött, forrasztással folytatódott, és azzal is végződött. Megtanultuk becsülni a jó csatlakozókat, kábeleket.

Aztán a fogyasztói társadalom berobbant az életünkbe, s elárasztott minket a különböző gyártók csatlakozóival. Lassan megtanultuk azokat a fogalmakat, amiket tuchelos korszakunkban nem is értettünk: megbízható, robosztus, tartós… És milyen gyarló is a gyakorló hangember, megszokta a jót. Használja a jót. És élvezi a jót. Na, persze ne feledjük, elvégre magyarok vagyunk, néhányan még mindig folytatják az utóvédharcot: gagyi csatlakozó, gagyi kábel, és sok-sok bindzsizés. Minden buli előtt, alatt és közben. De ők vannak már kevesebben! A többség, és itt most a hivatásszerűen csatlakoztatást folytató hangászokra gondolok, végérvényesen elveszett. Kényelemből (?),  megszokásból (?), jól felfogott érdekből (?) a kiváló, robosztus csatlakozókat használja, hátat fordítva a régi forrasztós, megfejtős időknek.

 

 

És akkor tessék! Ideraknak nekünk egy körömnyi, már ránézésre kontakthibás csatlakozót, a mini jack-et! Ezek forrasztásánál még egy gyakorlott szakember is vesz egy mély levegőt, aztán hosszan és lassan kifújva áll neki megcsinálni. Ha pedig Y kábelt kellene szülnie, hát földhöz csapja a sapkáját és sokáig ugrál rajta…

De ugyanakkor itt a nagy többség, aki életvitelszerűen nyomkodja a telefonját, vagy azt a megszámlálhatatlan kütyüt, tenyérszintit, effektet és a Jóisten tudja még mit, amiket már méretük okán is csak a háromfeles jack-kel lehet összekötni. Ők mind különböző hosszúságú 3,5mm-es jack kábelért kiáltanak!

Szerencsére a hiátusra hamar ráéreztek a kábelgyártók is, és ontják magukból a minikábeleket. A Quiklok olasz gyártó több sorozatot is állított a kütyüzők szolgálatába. Aki megunta a bevásárlóközpontok gagyi home-kábeleit, és biztos csatlakoztatásra vágyik, számos kész kábel közül választhat.

 

 

De mitől jobbak ezek, mint az agyakba égetett piros-fekete madzagok? Igazándiból két nagy különbség van: jobb a kábel, és összehasonlíthatatlanul jobb a csatlakozó is. A Quiklok AD, STR és S sorozata kizárólag fém csatlakozóval készült, ami ebben a kis méretben elengedhetetlen, ha tartós kontaktusra vágyunk. (Apropó! Tudta, hogy a háromfeles jack onnan kapta a nevét, hogy a csatlakozó hengeres részének, ahol az érintkezők vannak, pont 3,5mm az átmérője?) Persze a jó, robosztus felépítésű csatlakozó önmagában semmit nem ér, ha a hozzá tartozó árnyékolt kábel nem bírja a gyűrődést, vagy az elektromos paraméterei gyengék. A Quiklok kábelek kimagasló mechanikai paraméterekkel bírnak, a kiváló hangfrekvenciás átvitelt pedig az oxigénmentes rézvezeték garantálja.

Szenvedett már azzal, hogy nem szólalt meg a telefonja, amikor a tokon keresztül próbálta csatlakoztatni? Naná, hogy kicsi a tokon a lyuk, így nem lehet teljesen bedugni a jack dugót. A Quiklok erre is talált megoldást. A jack tövénél kisebb a csatlakozó átmérője, hogy ne akadjon fenn a tok nyílásán…

 

 

Félre tehát a fanyalgással, a Quiklok kütyükábelei új dimenzióba helyezik akár az otthoni zenehallgatás, zenekészítést, kütyüzést. Beszerezhető minden valamit magára adó hangszerboltban az AUDMAX partnereinél!

 

Hermann János
http://audmax.hu

 

A cikk megjelent a musicmedia.hu oldalon is.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020