Tascam DR44WL - Kötetlen munkaidő

Tascam DR44WL - Kötetlen munkaidő

RSS   AUDMAX   2015-08-18 11:36   2015-10-01 12:39

 

 

A hordozható felvevők piaca nem túl nagy, mégis erős verseny alakul ki a gyártók között. Hasonló tudással, mintavétellel, közel azonos áron próbálják a márkák megnyerni a vásárlókat, amihez egyetlen fegyver áll rendelkezésükre, az a bizonyos plusz funkció, ami szimpatikussá teszi a készüléket a vetélytársaival szemben.

A Tascam megalapozott jó hírét nagyrészt eszközei megbízhatóságának köszönheti, ezek a készülékek rengeteg stúdióban 24/7-es szolgálatot teljesítenek, hiszen ezeken a helyeken a meghibásodás miatti kiesés sosem megengedhető.

Természetesen nem várhatjuk el ugyanezt az egyszeri „hangembertől”. Nekünk pihenésre, szabadságra és kényelemre van szükségünk és az ember természeténél fogva is a komfortot keresi, ez vitte előre az emberiséget, emiatt született számtalan találmány, többet közt a wifi is, hiszen ki szeret kábelen lógni folyamatosan.

Tehát mi lenne, ha egy hordozható felvevő elhelyezésekor és üzemeltetésekor nem kéne azzal foglalkozni, hogy oda tudunk-e időben szaladni és elindítani a felvételt, vajon jó-e a beállított felvételi szint és mennyire hallatszik bele a felvételbe, ha hozzáérünk a készülékhez, illetve azon gondolkodni, hogy van-e nálunk kártyaolvasó, vagy USB-kábel az adatok áttöltésére.

Tascam DR-44WL

A DR-sorozat új tagja, a DR-44WL – és kisebbik testvére, a DR22WL – kiválóan alkalmazkodik kényelmünkhöz, vagy egészséges lustaságunkhoz, hiszen wifin keresztül tabletünkről és okostelefonunkról (Android és iOS) is távvezérelhetjük, sőt még vissza is hallgathatjuk és át is másolhatjuk az elkészült felvételt.

A tárgyalt felvevő tulajdonképpen a már klasszikusnak számító DR-40 modernebb változata, maximális mintavétele 24-bit/96 kHz WAV/BWF vagy 320 kbps MP3, és a beépített sztereó X/Y mikrofonok mellett két kombó Jack-XLR aljzattal is rendelkezik. Így lehetőségünk nyílik egy sztereó és két monó sáv egyidejű rögzítésére, de kihasználhatjuk a kapacitást úgynevezett biztonsági klón sáv rögzítésére is. A beépített mikrofonok kardioid karakterisztikájúak, akár 132 dB hangnyomást is elviselnek, rugalmas rögzítésüknek köszönhetően pedig kiküszöbölik a mechanikus zajokat. A készülék alján található két bemenet 2 monó és egy 1 sztereó konfigurációban is használható, akár +24/48V fantomtáplálással.

Ha bemegyünk a felvevő agyába, hirtelen rengeteg olyan funkciót találunk, ami könnyebbé teszi az életünket: limiter, 4 féle felüláteresztő szűrő, változtatható lejátszási sebesség, zengető, hangoló és metronóm, automatizálható és időzíthető felvétel készítés, 2 másodperces pre-record, loop pontok kijelölése, jelölőpontok készítése, bemenetek közti késés-kompenzáció, fájl kódolás és darabolás, a teljesség igénye nélkül.

Tascam DR-44WL

A belső tárgyalása után fordítsunk még pár szót a külsőre is. A saját mikrofonpár erős fémkeretben foglal helyet, a masszív kialakítás pedig ellenálló, megbízható hatást kölcsönöz a rögzítőnek. A bemeneteken kívül találhatunk rajta fejhallgató kimenetet, SD-kártya foglalatot, valamint egy micro-USB csatlakozót is. Már a doboz kibontásával meglepő dolgokkal szembesülünk, hiszen rengeteg kiegészítőt kapunk: neoprén tok, AC adapter, szélvédő szivacs, USB-kábel, mikrofonkengyelbe illeszthető tartó, vakupapucs adapter és a készülékben lévő 4 GB-os SD kártya is tartozék!
A konklúzió levonását a kedves olvasóra bízom, de aki pedig ezek után sem hisz a kiválasztódásban és a technika töretlen fejlődésében, azon már a Tascam sem tud segíteni.

Gergics Attila

A cikk megjelent a Music Média magazinban.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020