VOX AC30 fejhallgató erősítő

VOX AC30 fejhallgató erősítő

RSS   AUDMAX   2021-06-05 10:32

 

 

Egyre több embert látunk fülessel a fején kizárva magát a külvilágból és valamilyen aláfestő-zenével elemelve lelkét a ridegnek tűnő valóságtól. Mintha életük filmjének vágatlan verziójához keresnének plusz drámát vagy tán komédiát. Persze értem a „jegyeket és bérleteket” felszólítás a buszon Mozart zenéjére egészen másképp hangzik, mint pl. Slipknot-ra.

 

 

A fülhallgató létformává vált. A mai tinik nem a fater Orion hifijén döngetik a Van Halent, hanem magányukban, valamilyen appon keresztül válogatnak az aktuális slágerek közül mp3-ban, bedugott füllel fejlesztik a szájról olvasás művészetét. No de elég a szociálpszichológiából! Nézzük, hol tart már a tudomány.

Nem, nem a földrengés birkavesével való megelőzéséről lesz szó (akinek ez nem világos, annak ajánlom a Gyalog galoppot), hanem gitáros dolgokról, a VOX egy új fejhallgató erősítőjéről.
Ez a cucc kívülről egy normális fülesnek tűnik (amúgy az is, de erről később). A lényeg a következő: a fülesbe beépítettek egy VOX AC30 szimulációt. A fejhallgatóból kimenő kábelt csatlakoztatjuk a gitárba és kezdhetünk hangot csinálni magunknak anélkül, hogy bárkit zavarnánk játékunkkal (adott esetben bénázásunkkal).

A fülesen találunk egy bekapcsoló gombot, aminek a funkciója egyértelmű, világít. Egy hangerő, egy hangszín és egy gain-potit tekergethetünk. A sound kifejezetten Vox-os. A kristálytisztától az erőteljesen szaturáltig terjed. Nagyobb gain-en a gitár hangerejével jól lehet játszani. Persze ne azt várjuk, hogy azt halljuk, amit The Edge hall egy U2-turnén a fülmonitorjában, az egy másik (ár)kategória.

Hála az égnek vannak effektek is. Én speciel nem szeretem a csontszáraz gitárhangot, pláne fülesben. Van egy effektpoti, ami háromféle effektet szabályoz, úgymint kórus, delay és zengető. Ezeket csak külön-külön érhetjük el, azaz egy időben egy effekt használható.
A kórus analóg jellegű, állíthatjuk az erejét, jól szól. A delay a régi bucketbrigade (vödörlánc) analóg cuccokra emlékeztet, itt is szabályozhatjuk a mixet. A zengető a régi rugós effekteket hozza az egészen szolidtól a kissé túlzóig, persze ez is állítható. Az effektek monóban szólnak.
Ezekkel a lehetőségekkel egész jól el lehet játszani. Lehet régies vintidzs hangokat kitekerni, jelenleg divatos kicsit alterrockos, vagy a kettő között.

Tudunk vele dzsemelni is. Van egy aux bemenet, amely lehetővé teszi külső hangforrások bekeverését (pl telefonról bejátszhatunk zenét). Ez hasznos lehet még dalok tanulásánál pl. turnébuszon, ha linkek voltunk és fogalmunk sincs a műsorról. Ha így se jönne össze a koncert, ne a Vox-ot hibáztassuk.

 

 

Jó hír, hogy ez a cucc létezik Rock variánsban, amely egy JCM 800-as megfelelője, ami egy teljesen más világ, gondoltak a rockkerekre is.

Természetesen a basszusgitárosokról sem feledkezett meg a gyártó, ott nincs ennyi szimuláció, de véleményem szerint sokkal jobb érzés egy igényes sound-on gyakorolni, mint a basszgitár akusztikus hangját hallgatni. Lehet ezzel nem egyetérteni, de nem nyitok vitát.

Ez a füles kikapcsolt állapotban használható sima fülhallgatóként. Kifejezetten kényelmes hordani, hosszútávon se fárasztó. Könnyű és meglepően jól szól. Egy studiósztenderd fülessel hasonlítottam össze és nem vallott szégyent. Nagyon jó rajta zenét hallgatni. Jók a mélyei, a teteje nem annyira selymes, mint amit egy hifi-őrült elvárna, de a hangképe kiegyensúlyozott és sokáig lehet zenét hallgatni rajta anélkül, hogy betompulnánk. Nyilván tudok olyan zenét, amivel ez egy perc után megtörténik, de ahhoz eleve orvosi felügyeletet kérnék.

Tisztelettel: Madi

http://www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020